top of page
  • Фото автораАлёна Резуненко

Рекомендовані активності на день(03.03.23)

Спостереження за птахами



Розкажіть дитині, що термін прильоту птахів пов’язаний із умовами їхнього існування. Раніше за всіх повертаються птахи, які можуть живитися на таловинах. Водоплавні птахи повертаються тоді, коли водойми очищаються від криги, комахоїдні – коли з’являються саме ті комахи, якими вони живляться.

Першими з’являються шпаки. Разом із ними прилітають жайворонки. Ластівки прилітають тоді, коли з’являються комахи: Мухи і комарі.

Дидактична гра “Хто більше назве дій?” Що роблять птахи навесні? (прилітають, повертаються в рідні краї, в'ють гнізда, поселяються в шпаківнях, виводять пташенят)

Загадка. Ноги, як лопати, хату поверх хати має, рахунок жабам знає. (Лелека)



— Про кого ця загадка?

— Який це птах за розміром?

— Якого кольору пір’я?

— Які він має ноги? Дзьоб?

— Що він їсть? Де живе?

— Що ви знаєте про лелеку?

— Чи потрібно оберігати лелек?

Цей птах великий і красивий, із гарним сніжно-білим оперенням. Лелеки — дуже довірливі. У народі — це символ родинного вогнища, благополуччя. Птах — оберіг. Із поверненням лелек люди зустрічають весну. Будують птахам гнізда, ставлять колеса на дахах, пристрої, збиті з дощок. Птахів поважають за вірність. Вони завжди повертаються з вирію на старі обжиті місця. Гнізда свої будують із дрібних гілочок. Гніздяться тільки біля осель добрих людей. Говорять птахи тріскотінням, б’ючи однією час¬тиною дзьоба об іншу.

У народі говорять: прилетів лелека — весну приніс здалека.

Чи так насправді?

У народі птаха називають так: бусли, чорногузи, чугайстри, бузьки.



ЛЕЛЕКИ

Весну в наші краї приносять лелеки. Ще приморозки скову¬ють ночами калюжі дзвінким льодком, а вдень сонячне промін¬ня швидко розтоплює його. На болотах походжають довгоногі лелеки. Прилітають ці красиві птахи кожної весни і в село Ми¬колаївку. Повернулись якось із вирію, а селитися ніде. Зникли солом’яні стріхи. Тоді одна лелеча сім’я вимостила собі гніздо на телеграфному стовпі. Але домівка пернатих друзів заважала зв’язку. Довелося людям закопати поряд дерев’яний стовп із дротяним кошиком зверху. Лелеки зрозуміли людей. У птахів відбулося новосілля. (Із народного календаря)

Запитання

— Хто приносить весну?

— Де походжають лелеки?

— Де вони селяться?

— Чи зрозуміли птахи людей?

Загадки

Дивна птаха чорно-біла•

У гніздо на хату сіла,

Довгим дзьобом знай гуркоче,

Ніби щось сказати хоче.

— Де ж це ти була?

— Далеко!

— А як звуть тебе?... (Лелека)

Відлітають за моря, у краї далекі,

На будинках гнізда в’ють. Звуть же їх… (лелеки).

Довгі ноги, довгій ніс,

По болоті ходить скрізь. (Лелека)


Творча гра «На що схожі хмаринки?»

Запропонуйте дитині скласти описові розповіді про хмаринки.

Запитання до гри:

• Яким ще може бути небо?

• Як змінюється небо залежно від погоди?




Трудова діяльність: вчити дітей стежити за акуратністю власного одягу, охайністю.


Рухлива гра «Хто далі кине»

Підготуйте маленькі м’ячики. Повправляйтесь в метанні цих м’ячиків однією рукою.



Самостійна діяльність дитини: Запропонуйте їй розглянути домашні книжки, виховуйте любов до книги та дбайливе ставлення до неї.


Марафон "Від серця до серця"

Враховуючи той факт, що у квітні країна готується до одного з найголовніших українських свят – світлого, наповненого духовністю, щирістю та вірою в найкраще Великодня, Департамент освіти Харківської міської ради ініціює проведення марафону “Від серця до серця”, щоб примножувати в цей місяць наші помисли добром, а серце – любов’ю та вдячністю всім тим, хто такою високою ціною щодня наближає мир та нашу перемогу.


Запрошуємо всіх охочих дошкільнят, школярів, вихованців позашкілля у фото- та відеороботах повідати, як вони та члени їхніх родин протягом квітня підтримували наших героїв-захисників (і тих, які несуть службу, і тих, які перебувають у шпиталях та проходять реабілітацію), рятувальників, медиків, людей із соціально вразливих категорій тощо. Можливо, хтось пектиме паски перемоги та домашніми смаколиками підніматиме бойовий дух захисників, хтось запалить вогонь надії та натхнення, написавши вірш, зробивши та передавши оберіг, іграшку або листівку з побажаннями миру, тепла, світла, перемоги та скорішого повернення до рідних домівок. Головне – зробити це з серцем і душею.


Формат (відео, фото, фотоколаж) кожен учасник обирає для себе самостійно.


Матеріали протягом квітня приймаються на електронну адресу kharkiv.challenges@ukr.net.


Загальні вимоги до робіт:

1️⃣матеріали повинні відповідати тематиці нашого марафону;

2️⃣ конкурсна робота має бути виконана в період акції (квітень 2023 року). Світлини та відеороботи з інших акцій, навіть аналогічних за змістом, не розглядатимуться оргкомітетом;

3️⃣ відеофайли (бажано горизонтальні) повинні мати розширення mp4, фото/колаж – формат .jpg або png;

4️⃣ з метою захисту авторських прав просимо зазначати в матеріалах прізвище, ім’я, заклад освіти, клас/групу, район.


Сподіваємось, що учасникам марафону вдасться зігріти когось теплом свого серця, запалити вогонь надії та натхнення, передати частинку домашнього тепла та затишку у вигляді смаколиків тим, хто цього потребує, відродити в комусь надію, захистити когось оберегом, подарувати світлі думки, наповнити зарядом позитивних емоцій, запахом печених пасок, розписних яєць або почуттям щирої віри.

9 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page