top of page
  • Фото автораАлёна Резуненко

У світі дорожнього руху(27.04.23)



Щоб був завжди безпечним шлях

У всіх – у тебе і у мене,

По черзі ці вогні горять –

Червоний, жовтий і зелений.(Світлофор)



Дидактична гра «Щоб не сталося біди»

Прослухай інформацію про знаки дорожного руху та перескажи, що позначають дорожні знаки.


ПІШОХІДНИЙ ПЕРЕХІД



Цей знак показує, що Ти можеш перейти з однієї частини вулиці на іншу. Однак пам’ятай, що переходити вулицю потрібно лише тоді, коли на світлофорі для пішоходів горить зелене світло.


Перед тим, як перейти дорогу, поверни голову вліво, аби впевнитись, що поблизу не їде автомобіль. Дійшовши до середини дороги (до розмітки), переконайся, чи немає автомобіля справа. Якщо дорога вільна, сміливо переходь на інший бік.


ОБЕРЕЖНО, ДІТИ!



Цей знак підказує водієві, що на дорогу можуть вибігти діти, тому їхати на великій швидкості заборонено. Зазвичай такий знак Ти можеш побачити біля школи, садочка або дитячого майданчика. Проте це не означає, що тут можна перебігати дорогу. Ти можеш перейти вулицю лише у спеціально відведеному місці — по зебрі.


Ні в якому разі не вибігай на дорогу! Це небезпечно.


РУХ НА ВЕЛОСИПЕДАХ ЗАБОРОНЕНИЙ



Якщо Ти побачиш на дорозі знак, на якому намальований велосипед у червоному кружечку, щоб ненароком не стати порушником, злізь з велосипеда (скутера, мопеда) та коти його до необхідного місця.


РУХ ПІШОХОДІВ ЗАБОРОНЕНИЙ




Цей знак часто встановлюють на дорогах з особливо жвавим рухом транспорту, де немає тротуарів та узбіч. Ходити на таких ділянках дороги, а тим паче переходити на інший бік, небезпечно для життя.


ДОРОЖНІ РОБОТИ




Чоловічок з лопатою в червоному кружечку сигналізує про дорожні роботи: ремонт асфальту, обрізання гілок з дерев чи будь-які інші роботи, що відбуваються безпосередньо на дорожньому полотні. Дітям ходити поблизу категорично не рекомендовано, адже там можуть падати гілки, може бути розлита гаряча смола, або можуть летіти камені, тому є ризик травмуватися.


ЗУПИНКА ТРАНСПОРТУ



Знак, на якому на синьому фоні намальований автобус, трамвай чи тролейбус, показує, що виключно в цьому місці Ти можеш сісти у транспорт або зійти з нього.


ПІШОХІДНА ЗОНА





Одним з найважливіших дорожніх знаків для дітей є і знак «Пішохідна зона». Автомобілям тут їздити заборонено, дозволено рухатись лише пішоходам. Зауваж, що на такій ділянці дороги має бути два знаки — перший сигналізує про початок пішохідної зони, а другий — про її закінчення.





Пам’ятай! Щоб не потрапити у прикру ситуацію на дорозі, ідучи до школи або садочка, виходь з дому завчасно. Так Ти не будеш поспішати, уважно стежитимеш за учасниками дорожнього руху та звертатимеш увагу на всі знаки. Щасливої дороги!

Прослухайте вірш Грицька Бойка:

Спинився автобус, а поряд таксі.

Обходять їх ззаду прохожі усі.

А гаву-роззяву тут кожен впізна –

Поперед машини скакає вона.

Машина промчала і ледве не збила.

Роззяві з книжками портфель упустила.

Соромся! Забула вона…


Як же слід обходити транспорт?


автобус та тролейбус потрібно обходити ззаду, а трамвай спереду.

Такі інструкції для автобусів та тролейбусів зумовлені тим, що:

· по-перше: у автобуса та тролейбуса спереду є так звана «сліпа» зона для водія, тобто він не побачить людини перед своїм транспортним засобом;

· по-друге: при переході спереду ми можемо потрапити під колеса поїжджаючого автомобіля, а от йдучи позаду пішохід вільно проглядається іншими водіями і вони мають змогу вчасно зреагувати на нового учасника руху.

Відмінність з трамваєм полягає в іншому: обходячи останній ви можете потрапити лише під зустрічний трамвай (як правило, рух для цього транспорту лише односмуговий), тому необхідно обходити його спереду, аби водій зустрічного трамваю мав можливість та час для реагування.

Головні правила безпеки дорожнього руху залишаються незмінними:

1. Дочекатися відправлення транспорту, а потім переходити проїжджу частину. 2. Переходьте дорогу лише по зебрі, дочекавшись зеленого світла світлофора або підземними переходами.


Дидактична гра «Чомучка»

Задайте дитині такі запитання та запропонуйте поміркувати:

- Чому небезпечно гратися з м’ячем біля дороги?

- Чому дітям треба міцно тримати за руку дорослого під час переходу дороги?

- Чому необхідно дивитися на світлофор, переходячи дорогу?

Дидактична гра «Вирушаємо в путь!»

Поглянь, перед нами два автобуса, в одному з них повинні поїхати слова, в яких останній звук [о] , в іншому ті, у яких останній звук [а].


слова: вікно, кермо, колесо, машина, книга, ручка

Молодець! Ти гарно впорався із завданням!

4 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page